
We leren vertrouwdheid met het medium ontwikkelen, zowel technisch, maar ook vormelijk, historisch en hedendaags. We streven naar een wisselwerking tussen anatomie, opbouw en techniek enerzijds en het creatieve en expressieve proces anderzijds. We gaan op een actuele manier een dialoog aan met de hedendaagse media en het werk van andere kunstenaars. Er is een creatieve spanning tussen traditie en innovatie.
Om het met de woorden van” Johan Pas” (Directeur KASKA) te zeggen:
„Als je in een maatschappij die geobsedeerd is door snelheid, vernieuwing en digitalisering, trage media hanteert zoals ‘schilderkunst’ word je bijna subversief”. Ze gaat in tegen de gang van de maatschappij. Die kwaliteit is vrij uniek! Trage Media zijn de nieuwe Avant-Garde!
In dit atelier wordt voornamelijk gewerkt naar levend model.
Je leert – ondersteund door een gerichte waarneming – een portret op te bouwen en de menselijke figuur te interpreteren vanuit een bepaalde schildertechniek of vanuit een bepaalde artistieke invalshoek.
Geleidelijk kom je tot een persoonlijke benadering en verwerking.
Er wordt gewerkt met olieverf of met olieverf op waterbasis.
Combinaties tussen tekenen, schilderen zijn mogelijk in samenspraak met leraars.
Levend Model gemengde technieken
In dit atelier werken we rond en met model, hier leer je werken met verschillende materialen en leer je deze te combineren. Dit gaat van potlood, houtskool, inkt, krijt, aquarel, plakkaatverf, acryl, olieverf op waterbasis, tempera, eenvoudige grafische technieken zoals monotype, lino, droge naald, lijm en materiaaldrukken tot digitale schetsen. Je leert ook de verschillen in drager kennen en welk materiaal op welke ondergrond te gebruiken.
Het onderwerp dat aan bod komt in de opdrachten is het menselijk figuur, we werken naar levend model, maar ook naar foto’s. Deze studies gebruiken we verder en komen zo tot andere mogelijkheden en resultaten.