Op woensdag 31 januari wordt in het kader van het thema ‘magie’ de film Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens, van F. W. Murnau uit 1922 vertoond. De film wordt voorafgegaan door een inleiding. Het evenement gaat door in de Bovenzaal om 19.00 uur en is zo’n beetje de opener van de ‘Dag van de Academies’ (van 3 februari). Daarom zullen er na de film om 21.30 uur aan de bar rode dranken worden geschonken.
Nosferatu is magie!
Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens, waarin de bloedzuigende graaf Orlok (Max Schreck) de griezelige show steelt, is in 1922 de eerste vampierfilm. De Duitse regisseur F. W. Murnau baseerde zijn stille film losjes op de roman, Dracula, van Bram Stoker uit 1887.
Tijdens de eerste decennia van de vorige eeuw waren meerdere Europese intellectuelen en kunstenaars en in het bijzonder, de Duitse Expressionistische filmmakers, gefascineerd door esoterische concepten. Zo maakten Enrico Dieckmann en Albin Grau, de opdrachtgevers van Murnau, deel uit van een occultistisch genootschap.
Om het gedrag en de bovennatuurlijke krachten van het satanisch hoofdpersonage te visualiseren, haalde Murnau tijdens de pioniersperiode van de film alle mogelijke stop motion – en camera – effecten uit de kast.
Over deze filmische aspecten, de achtergrond en de betekenis van Nosferatu zal Jeroen Lemmens, master in de theater- en filmwetenschappen, het hebben in zijn inleiding op de film.